Fudbal

TIJAGO ALKANTARA SE POVLAČI IZ PROFESIONALNOG FUDBALA

jul 09, 2024

Tijago Alkantara je do svoje 33. godine ulozio vreme u karijeru koja mu je donela puno trofeja. Bivši španski reprezentativac je pretrpeo niz povreda tokom četiri sezone u Liverpulu. Tijago je osvojio mnoštvo timskih i pojedinačnih počasti tokom svoje 15-godišnje karijere, uključujući sedam uzastopnih titula u Bundesligi, dve pobede u UEFA Ligi šampiona i FA kup.

Napisao je: „Uvek ću biti spreman da vratim ono što mi je dato i zahvalan sam na vremenu u kojem sam uživao.

„Hvala, fudbal. I svima koji su me ispratili i učinili boljim igračem i osobom na tom putu. Vidimo se uskoro.“
Tijago je doneo odluku da se povuče posle još jedne sezone povređene na Merzisajdu u kojoj je igrao samo šest minuta kao zamena u porazu Liverpula od Arsenala u februaru rezultatom 3-1.
Problemi sa kukovima ograničili su njegovu treću sezonu u The Redsima, kojima se pridružio u leto 2020.

Uprkos tome što nije uspeo da osvoji Premijer ligu u Engleskoj, Tijago je uživao u osmogodišnjem periodu uzastopnih titula u ligi, počevši od svoje poslednje sezone u Barseloni 2012/13.
U dečačkom klubu Barsa odigrao je 100 utakmica i za to vreme osvojio četiri titule u La Ligi i bio je deo tima koji je ostvario uspeh u UEFA Ligi šampiona pod Pepom Gvardiolom tokom sezone 2010/11.
Međutim, otišao je da se preseli u Nemačku u potrazi za više vremena za igru i odigrao je ključnu ulogu u osvajanju sedam titula Bundeslige za Bajern Minhen, kao i još jedne Lige šampiona, ovog puta tokom sezone 2019-20.

Tijago je za Bajern upisao 235 utakmica, postigao 31 gol i 37 asistencija.
Sa Liverpulom, Španac rođen u Italiji je ostvario dupliranje Liga kupa i FA kupa pod vodstvom Jirgena Klopa u sezoni 2021/22.
Takođe je proglašen za PFA tim godine pošto su Crveni stigli do finala Lige šampiona u istoj kampanji, ali su izgubili 1-0 od Real Madrida sa Tijagom koji je igrao u startnoj klupi.
On nije bio deo španskog tima koji je osvajao Evropsko prvenstvo 2012. godine, ali je dva puta osvojio prvenstvo do 21 godine, 2011. i 2013. godine.
Ukupno je odigrao 46 nastupa za seniorsku selekciju Španije između 2011. i 2021. godine, postigao je dva gola i redovno je igrao zajedno sa zlatnom generacijom veznih igrača svoje zemlje kao što su Ćavi, Andres Inijesta i David Silva.
discoveri+ je dom za striming Olimpijskih igara i jedino mesto na kome možete da gledate svaki trenutak Pariza 2024. ovog leta.
Slot uveren u Salaha i Van Dijkovu ‘glad za pobedom’ sa Liverpulom usred glasina o transferu Slot uveren u Salaha i Van Dijkovu ‘glad za pobedom’ sa Liverpulom usred glasina o transferu