Fudbal

PARIZ 2024: Spanija 2 – 1 Maroko

avg 06, 2024

Sudija polufinalne utakmice muškog fudbala u Parizu 2024. između Maroka i Španije morao je da bude zamenjen rano posle teškog sukoba sa španskim defanzivcem Markom Pubilom.
Sudiju Ilgiza Tantaševa naleteo je Pubil, nakon što se defanzivac Španije sudario sa igračem Maroka.
Iako je Tantašev bio prvi nakon sudara, morao je da dobije fizioterapeutski tretman jer je igra privremeno zaustavljena.

Zabrinutost za uzbekistanskog zvaničnika je brzo rasla.
„Samo se pitam kako je zvaničnik, jer je odšepao od tog izazova“, rekao je Klajv Alen u komentaru Eurosporta.
„Nije često da kažete da li će zvaničnik biti u redu ili će morati da šepa sa ovim?“ rekao je kolega komentator Oliver Vilson.
Uprkos pokušaju da se otrese udarca, sudija je morao da napusti teren zbog povrede, a četvrti sudija Švedske Glen Niberg zamenio je Tantaševa i preuzeo kontrolu nad mečom.
Incident se dogodio za samo 11 minuta na satu, a sudija je potpuno zaslepljen Pubilom koji se zabio u njega.

„Zaista se muči,“ rekao je Vilson. „Ako postoji bilo kakva sumnja da morate da napravite promenu, zvaničnik na terenu mora da drži korak sa tempom igre.“
Alen je rekao: „Bila je to potpuna nesreća, ali je Pubil došao sa strane i sudija je bio potpuno nesvestan. Izgleda da je prevrnuo taj desni članak.“
Sudija koji je zamenio se prilično brzo uključio u akciju, dosudio je penal za Maroko u 33. minutu, a nakon provere VAR-a, Soufiane Rahimi je pogodio sa tačke i doveo afričku stranu u prednost.

Fermin Lopez je odličnom završnicom izjednačio Španiji u drugom poluvremenu, ali je potom dobio žuti karton zbog šutiranja korner zastavice tokom slavlja gola.
Huanlu Sanchez je postigao pobednički pogodak za Španiju, pucajući u donji ugao, dok su se plasirali u finale muškog fudbala. Španiji je sada zagarantovana medalja, a finale je u petak.
Tantašev se verovatno nadao lakšem meču od njegovog poslednjeg, u kojem je nadgledao incidentno takmičenje između Francuske i Argentine.
Nakon poslednjeg zvižduka izbila je masovna tuča između dve strane, a zvaničnici su davali sve od sebe da razbiju i igrače i osoblje. Devet kartona je dodeljeno tokom cele utakmice, a Enco Millot je isključen posle meča.
Tantašev je takođe preuzeo utakmicu Francuske protiv Gvineje i okršaja Paragvaja sa Malijem ranije na turniru.