Fudbal

SPANIJA 2 – 1 ENGLESKA

jul 15, 2024

Selektor Španije Luis de la Fuente veruje da njegova ekipa može da nastavi sa daljim uspehom nakon što je pobedila Englesku sa 2-1 i osvojila Evro 2024. u Berlinu. Novi šampioni Evrope postali su prvi tim koji je pobedio u svih sedam utakmica na turniru i postavio novi rekord golova, sa ukupno 15 golova. Pobedonosni gol postigao je rezervni igrač Mikel Ojarzabal, u 86. minutu.

IGRAČ UTAKMICE: NIKO VILIJAMS (ŠPANIJA)
Španija se potresla zbog gubitka veziste Mančester sitija Rodrija na poluvremenu, ali izgledalo je da ih je taj neuspeh samo inspirisao jer je Vilijams postigao gol u trenucima nakon ponovnog starta sa sjajnom završnicom.
Iskreno, Španija je lako mogla da završi finale pre nego što je Palmer izjednačio jer je po volji presekao Englesku sa Vilijamsom i njegovim kolegom živahnim krilnim igračem Lamalom, koji je u subotu proslavio 17. rođendan, što je veoma značajno tokom drugog poluvremena.
Na kraju krajeva, Engleska jednostavno nije imala isti nivo kvaliteta u ključnim oblastima kao impresivni evropski šampioni Luisa de la Fuentea, koji su takođe osvojili titulu 1964, 2008. i 2012. godine.

OCENE IGRAČA
Engleska: Pikford 8; Guehi 6, Stones 6, Voker 6; Saka 6, Mainoo 6, Rajs 6, Šo 6; Bellingham 6, Foden 6; Kejn 6 zamene: Toni 6, Votkins 6, Palmer 7
Španija: Simon 7; Karvahal 7, Le Norman 7, Laport 7, Kukurela 7; Ruiz 7, Rodri 6; Olmo 7, Vilijams 8, Jamal 8; Morata 6 zamene: Načo 6, Zubimendi 7, Ojarzabal 7, Merino 7

NAJVAŽNIJI DELOVI UTAKMICE
47′ GOL! (VILLIAMS) ŠPANIJA 1-0 ENGLESKA Sjajna igra dva krila. Jamal sa super pasom ka Vilijamsu i on je šutirao nisko i snažno u mrežu i kasno je stigao u peterac, a Voker se nigde ne vidi da bi ga obeležio. Nema šanse za Pikforda. Divna završna obrada. Imamo gol u finalu.
49′ ŠANSA ZA BRZ DRUGI GOLO Još zapanjujuća igra Španije, Vilijams bira Olma, koji se okreće, ali pogađa pored gola. Španija je u ovom drugom poluvremenu u tome. Lako je mogao biti sekunda za Špance.
73′ GOL! ŠPANIJA 1-1 ENGLESKA (PALMER) A Engleska ima brzo izjednačenje od Palmera. Briljantan završetak. Saka Belingemu i dodavanje Palmeru je vođeno u ugao mreže. 1-1. Igra na. Vrhunski cilj sa 22 jarde.

83′ PIKFORD JE SPASIO ENGLESKOJ Sjajna igra u dodavanju Španije koja je otvorila bele dresove. Villiams tako, tako opasan. Lopta brejkuje do Jamala, čiji udarac Pikford dobro odbija. Bila je pristojna visina za golmana Engleske. Pravo na njega.
86′ GOL! (OIARZABAL) ŠPANIJA 2-1 ENGLESKA Zamena Mikel Ojarzabal stiže na vreme da ubaci loptu u mrežu sa dodavanja Kukurele. Dakle, tako gladak. Divan gol Španije pod Pikfordom. Da li je to pobednički gol? U finalu vode sa 2-1.
89′ ŠPANIJA BRIŠE LINIJU Sajmon je blokirao Rajsov udarac glavom pre nego što je Guehi udario glavom, Olmo je van linije, a Rajs klimnu glavom. Dakle, tako blizu izjednačenja za Englesku kasno. Dodata četiri minuta u Berlinu.