Fudbal

PARIZ 2024: Francuska 3 – 1 Egipat

avg 06, 2024

Domaćin Francuska kasno je došao iza leđa da bi pobedio Egipat i postavio finale Olimpijskih igara sa Španijom u petak. Jean-Philippe Mateta postigao je dupli rezultat, a Michael Olise je takođe postigao pogodak pošto je Francuskoj bio potreban produžetak da isprati Egipat. Ekipa Tijerija Anrija je zaostala u prvom poluvremenu, ali se sjajno vratila do pobede. Mateta ima četiri gola na turniru i nastavlja svoju dobru formu.

Žan-Filip Mateta je bio u dublu dok je Francuska došla od pozadi da pobedi Egipat i napreduje do finala Olimpijskih igara u Parizu 2024. u fudbalu u petak, gde će se sastati sa Španijom na Parku prinčeva.
Uprkos zaostatku od 10 minuta do kraja, Matetina veličanstvena dvomeč je omogućila da domaćini izbegnu šokantan poraz.
Michael Olise je završio utakmicu u produžecima, postigavši treći gol Francuske na meču i tako osigurao da su prošli pored Egipta. Lopta je pala do napadača Bajerna iz Minhena u petercu nakon odličnog rada Desire Douea, a on je pucao pored Hamze Alae i poslao oduševljenu francusku publiku u slavlje.

Za Matetin drugi, korner Olisea je vratio preko gola Kilijana Sildilija, pre nego što je Mateta postigao svoj četvrti gol na turniru.
Ekipa Tijerija Anrija je sebi zagorčala život, propuštajući šansu za šansom pre nego što je Mateta izjednačio svojim trećim golom u isto toliko utakmica.
Ponovo je ista kombinacija Matete i Olisea kao i protiv Argentine, a Olise je igrao u napadu Kristal Palasa, koji nije pogrešio u finišu.
Mateta je propustio sjajnu priliku u 64. minutu, pošto je Alaa herojski odbranio udarac glavom iz blizine. Međutim, napadač Francuske nije hteo da propusti drugu priliku na golu.
Dou je promenio igru kada je ušao u igru u 76. minutu, stvarajući haos na levoj strani Francuske.

IGRAČ UTAKMICE – ŽAN-FILIP MATETA (FRANCUSKA)
Napadač Kristal Palasa napravio je ogrlicu kako bi obezbedio da Francuska zauzme svoje mesto u finalu u petak protiv Španije.
Mateta je odlično izjednačio nakon što ga je Olise ubacio u leđa.
Francuski napadač je potom u produžecima pogodio pobednika, postigavši svoj četvrti gol na turniru.
Najvažniji delovi utakmice
62′ GOL! FRANCUSKA 0 EGIPAT 1 (SABLJA): Saber vidi svoj početni udarac blokiran, pre nego što je žestokom snagom razbio loptu u zadnji deo mreže.
To je prva prava šansa na utakmici za Egipat, ali Saber je napravio briljantnu kliničku završnicu.
83! GOAL! FRANCUSKA 1 (MATETA) EGIPAT 1: Mateta igra iza leđa bivšeg saigrača iz Palasa Olisea i ispucava loptu pored golmana za izjednačenje za Francusku, na veliko oduševljenje domaće publike.
90+7′ VAR ODLUKA BEZ PENALA! (FRANCUSKA): Francuskoj je uskraćena kazna za poslednji dah nakon izuzetno dugog pregleda. Činilo se da je Omar Fajed držao loptu, ali sudija je ocenio da ga je Bade faulirao i odlučio da neće biti penala.
92 ET’ CRVENI KARTON! (FAJED): Fajed je dobio drugi žuti karton samo nekoliko trenutaka u produžetku, zbog faula na električnom Douu. Egipatski defanzivac dobio je prvi žuti karton na kraju normalnog vremena zbog prigovora sudiji tokom pregleda VAR-a.
99 ET’ GOAL! FRANCUSKA 2 (MATETA) EGIPAT 1: Mateta dovodi Francusku u prednost u produžecima. Napadač Palas se zakači za Sildilijin udarac glavom preko šesnaesterca i klima glavom pored Alaa.
Ako utakmica ostane ovako, Francuska će imati šansu za zlato u petak.
108 ET’ GOAL! FRANCUSKA 3 (OLIZ) EGIPAT 1: Olise završava meč odličnom završnicom u donji ugao, iz unutrašnjosti peterca.
Francuska je zasluženo pobedila, a Olise je bio odličan.