Fudbal

Mancester Siti 4 – 2 Celsi

avg 04, 2024

Het-trik Erlinga Halanda pomogao je Mančester Sitiju da u Kolumbusu pobedi Čelsi sa 4-2 u predsezoni.

Haland (24) je postigao dva gola u prvih pet minuta, profitirajući od dve katastrofalne greške Čelsija kada je ekipa Enca Mareske donela šampionu Premijer lige rano vođstvo.

Prvi gol je postignut nakon labavog dodavanja Tosina Adarabiojoa, a Levi Kolvil je srušio Halanda za penal u četvrtom minutu, koji je Norvežanin postigao nakon ponovnog izvođenja.

Haland je skoro odmah udvostručio prednost Sitija kada je presreo pogrešno dodavanje Mojzesa Kajseda i ubacio.

Još jedan brzi par mekih golova u drugom poluvremenu doveo je šampione Pepa Gvardiole do vođstva, a treći ulazak Sitija kao zamena. Greška Rahima Sterlinga omogućila je Oskaru Bobu da postigne gol udarcem pored stative u 55. minutu.

A Haland je dobio het-trik samo minut kasnije nakon još jedne greške Malog Gusta.

Čelsi je vratio dva gola nakon što je Raheem Sterling ubacio centaršut u 59. minutu, a onda je Noni Madueke pogodio u kontranapadu u 88. minutu pred 68.000 navijača na stadionu Ohaja.

Mareska je insistirao da je njegov tim odigrao dobro u „čudnoj“ utakmici, a oba trenera su za greške u posedu krivila i „suv“ teren.

Siti se sada vraća u Veliku Britaniju da bi se sledeće subote suočio sa Mančester junajtedom u Komjuniti šildu.

U međuvremenu, Čelsi ostaje u Sjedinjenim Državama na meču protiv Real Madrida u utorak uveče, pre nego što se sledeće nedelje suoči sa Interom iz Milana na Stamford Bridžu.

Mareskin pristup očigledno treba doraditi
Jasno je videti da bivšem treneru Lestera Mareski treba vremena za spavanje u svom taktičkom pristupu posle samo pet nedelja u Čelsiju, u poređenju sa Gvardiolinim osam godina na čelu.

Sva četiri gola su bila posledica grešaka koje su se odigrale sa leđa i iako je Mareska rekao da su greške neizbežne u njegovom pristupu, on veruje da će to na kraju dovesti do napretka. Čelsi je povremeno stvarao otvaranja, uključujući dve šanse koje je propustio Kristofer Nkunku i jednu od Enca Fernandeza.

Ali Siti je takođe imao 15 starijih igrača zbog međunarodnih obaveza na Euru 2024. i Kopa Amerike, 10 više od Čelsija.

Postoje legitimna pitanja da li se bekovi poput Risa Džejmsa i Malog Gusta – koji je neobično počeo na poziciji levog beka ispred Bena Čilvela – mogu da se prilagode najnovijem novom sistemu Čelsija u kojem nekoliko igrača igra van svojih uobičajenih pozicija.

Mareska je priznao da eksperimentiše da pronađe ravnotežu i rekao: „Razlog zašto je to što u ovom trenutku moram da vidim stvari do kraja sezone.

„Čudna je utakmica jer planiraš utakmicu na jedan način, pa primiš dva gola i to menja dinamiku.

„Šta da kažem o prvom poluvremenu? Tim je dobro držao loptu, stvarao neke šanse, pronalazio prave igrače i pravi prostor.

„Moramo da naučimo da kada primiš jedan, ne možeš da primiš jedan, a posle dva minuta još jedan.

Haland, Griliš i Bob su smrtonosni trio
Džek Griliš koristi razočarenje zbog svog izostanka na Evropskom prvenstvu 2024. u reprezentaciji Engleske da podstakne dalji uspeh u narednoj sezoni.

Krilo, 28, je pomoglo da se postigne prvi gol oštrim presingom i sve vreme je bio blizu Halanda, što mu je omogućilo da se poveže i stvori opasne napade.

Džek je imao neverovatne tri utakmice“, rekao je Gvardiola. „Rekao sam da je prva utakmica o ritmu. Protiv Barselone je napravio pet udaraca, jedan gol i danas je agresivan.

„Savršeno se sećam Džeka kojeg poznajem. Ne kako igra, već kako trenira i kako se ponaša, kao pre dve sezone. Velika je konkurencija [na njegovoj poziciji] i najbolji igrač koji proizvodi za tim će igra.“

Haaland je, naravno, pokazao svoju oštrinu za novu kampanju ubojitim 56-minutnim het-trikom.

Mnoštvo omladinaca Man Sitija je impresioniralo, uključujući Boba koji je šutirao Kolvilu kroz noge za gol, a mogao je da postigne još jedan nakon sjajnog driblinga.

Među starterima Sitija bili su Riko Luis, Džejms Mekiti, koji je upisao dve asistencije, Džoš Vilson-Esbrand i Niko O’Rajli.

Džulijan Alvarez, Kevin De Brujne, Džeremi Doku, Bernardo Silva, Fil Foden i Savinjo tek treba da počnu predsezonu sa glavnim timom, tako da bi Griliš, Haland i Bob mogli da budu trojac koji će startovati na stadionu Vembli protiv Mančester junajteda sledećeg vikenda.