Andrij Lunjin je bio heroj kada je Real Madrid savladao Mančester Siti na penale i izborio plasman u polufinale UEFA Lige šampiona

apr 18, 2024

Bio je to izuzetno dramatičan revanš četvrtfinala UEFA Lige šampiona, dok je epski susret Mančester sitija sa Real Madridom prošao daleko na stadionu Etihad u sredu uveče. Real Madrid je nekako preživeo skoro konstantan salvu pritiska domaćina da izjednači penal sa rezultatom 1-1 posle produžetaka, i nastavili su do zadivljujuće pobede.

Andrij Lunjin je bio heroj kada je Real Madrid savladao Mančester Siti na penale i izborio plasman u polufinale UEFA Lige šampiona. Golman je odbranio od Bernarda Silve i Matea Kovačića, pre nego što je Antonio Rudiger postigao odlučujući udarac sa tačke kada su 14-struki pobednici zbacili aktuelnog šampiona. Nakon nerešenog rezultata 3-3 u prošlonedeljnoj pulsirajućoj prvoj utakmici, Madriđani su udarili prvi na stadionu Etihad, dok ih je Rodrigo doveo u prednost unutar 12 minuta, postigavši pogodak iz drugog pokušaja nakon što je Ederson odbranio svoj početni pokušaj.  Siti je pokušao da odgovori tako što je Erling Haland pogodio glavom u prečku, a Lunin je odbranio jake napore kako bi odbio žestoke napore Kevina De Brujnea i Džeka Griliša. Ipak, domaćini su konačno slomili tvrdoglavi otpor gostiju 14 minuta nakon što je Rudiger sredio centaršut Džeremija Dokua pravo ka De Brujneu, koji je mirno podigao loptu u krov mreže. Tim Pepa Gvardiole je nastavio da dominira u toku, ali nisu uspeli da dođu do tog pobedonosnog gola jer je nerešen rezultat išao ka izvođenju penala. Iako je Ederson odbio Luku Modrića prvim udarcem Madriđana da bi Sitiju dao prednost u ranoj fazi, Lunin je došao do aduta da odbije Silvu i Kovačića i vratio šut u korist gostiju, koji su potom pobedili uspešnim Rudigerovim završnim udarcem koji je postavio poslednji -četiri sastanka sa Bajernom iz Minhena. Izvršili su 846 dodavanja – više nego duplo više od protivnika (373) – nadmašili su Madriđane za 33 prema osam, i imali 88 dodira u okvir protivnika na 12 gostiju. Međutim, aktuelni šampioni, koji su takođe imali kG 2,73, kažnjeni su što svoju dominaciju nisu pretvorili u golove. Zaista, Madriđani su se jednostavno držali i držali pre nego što su držali živce sa bele tačke, a 15. evropska kruna je sada realna mogućnost. Casne pohvale idu igracima  poput De Brujnea i Rudigera, ali Luninovi pucnjavi skoro da mu daju prednost. Mada, štoper Madriđana nije blistao samo kada su u pitanju penali, jer je morao da bude spreman da mahne posle talasa napada Sitija, i zaista je bio, zadržavajući osam od njihovih devet udaraca u gol tokom revanša. Lunin je tada zauzeo centralno mesto u raspucavanju tako što je tačno pogodio da osujeti Silvu i Kovačića, otvarajući put Rudigeru da pošalje Madriđane u njihovo 33. polufinale u ovom takmičenju.  OCENE IGRAČA: Man Siti: Ederson 7, Voker 8, Dias 7, Akanji 8, Gvardiol 7, Rodri 8, Foden 7, Silva 7, De Brujne 8, Griliš 8, Haland 6. Zamene: Doku 8, Alvarez 7, Stouns 6, Kovačić 6 . Real Madrid: Lunin 9*, Karvahal 7, Rudiger 9, Načo 8, Mendi 7, Valverde 7, Kamavinga 7, Kroos 7, Rodrigo 8, Belingem 8, Vinisijus 8. Zamene: Modrić 7, Dijaz 7, Vaskez 6, Militao 6 .

NAJVAŽNIJI DELOVI UTAKMICE
12′ – GOL!!! MANČESTER SITI 0-1 (3-4) REAL MADRID (RODRIGO): Gosti pogađaju prvi u revanšu! Dobar potez koji uključuje Bellinghama i Valverdea vidi da je Vinicijus ubacio za Rodriga. Iako Ederson poriče prvi pokušaj ovog drugog, krilo Madrida brzo reaguje i postiže skok.
19′ – Izvan prečke: Iako je Lunin gurnuo centaršut De Brujnea, opasnost za Madriđane nije gotova jer Akanji vraća loptu. Halandov udarac glavom pogađa prečku, a Silva ne može dovoljno brzo da reaguje da bi skrenuo u skoku.
47′ – DOBAR UDARAC: Siti namerno počinje drugo poluvreme i izbacuje korner. Fodenov ugao je izbio Grilišu, čiji je žestok volej udario Lunin.
76′ – GOL!!! MANČESTER SITI 1-1 (4-4) REAL MADRID (DE BRUJN): Domaćini su konačno uspeli i izjednačili! Rudiger je večeras bio sjajan, ali nije uspeo da propisno izbije sa Dokuovog niskog centaršuta u šesnaesterac. Umesto toga, on usmerava loptu pravo ka De Brujneu, koji dodiruje pre nego što je podiže u krov mreže.
78′ – VELIKI NAPOR: De Brujne mašta još o jednom golu dok seče na levu nogu, pre nego što je naciljao sa ivice šesnaesterca. Brkovi se trese preko prečke, a Lunjin se bori da stigne.
82′ – KAKVA ŠANSA: Doku hrani Akanjija, koji šalje nisku loptu preko peterca ka neobeleženom De Brujneu. Međutim, on ispaljuje svoj prvi pokušaj preko sa 12 jardi.
105+2′ – ŠANSA: Siti je zaspao dok Dijaz ubacuje opasnu loptu sa levog boka. Rudiger ubacuje u šesnaesterac, ali ne može da zadrži svoj prvi udarac ispod prečke. SAČUVATI! MANČESTER SITI 1-0 REAL MADRID: Modrić je prvi za Madrid, ali Ederson je tačno pogodio dok je skočio udesno i sprečavao udarac.
SAČUVATI! MANČESTER SITI 1:0 REAL MADRID: Silva je izveo loš penal, koji je bacio loptu na sredinu gola i pravo u zagrljaj Lunjina.
SAČUVATI! MANČESTER SITI 1-1 REAL MADRID: Lunin se spušta desno da spreči Kovačića, a Madriđani su u prednosti. GOAL!!! MANČESTER SITI 3-4 REAL MADRID (RUDIGER): Madrid je prošao u polufinale dok Rudiger, koji je bio veličanstven u srcu odbrane, izvodi odlučujući penal. Gosti su bili na začelju veći deo meča, ali su izdržali i izdržali i požnjeli svoje nagrade. Igraće protiv minhenskog Bajerna u još jednom blokbaster polufinalu Lige šampiona.