Fudbal

GRUZIJA 2 – 0 PORTUGALIJA

jun 28, 2024

Gruzija je zabeležila najveću pobedu u svojoj istoriji savladavši Portugaliju zasluženom pobedom od 2:0 i prošla u osminu finala na Euru 2024.

IGRAČ UTAKMICE – HVICHA KVARATSKHELIA (GEORGIJA)
Ne samo da je odlično postigao svoj gol, već je i napadač Napolija bio stalna pretnja tokom 90 minuta i možda je trebalo da udvostruči svoj rezultat u drugom poluvremenu kada je lopta pala na njega sa 12 jardi. Nije samo njegova pretnja golom stvarala probleme, 23-godišnjak je odlično držao loptu, dajući boku trenutke odmora od portugalskog pritiska i u jednom trenutku je driblao oko četvrtog defanzivca pre nego što je dobio slobodan udarac.

OCENE IGRAČA
Gruzija: Mamardašvili 8, Gvelesiani 8, Kašija 8, Dvali 7, Ločošvili 7, Čakvetadze 8, Kočorašvili 7, Kiteišvili 6, Kakabdaze 7, Mikautadze 8, Kvarachelia 9*. Zamene: Tsitaišvili 6, Kvirkvelija 5, Mekvabišvili 5, Davitašvili 6.
Portugal: Kosta 5, Pereira 6, Silva 4, Inasio 5, Dalot 6, Palhinha 7, Neves 6, Neto 5, Konseikao 6, Feliks 6, Ronaldo 5. Zamene: Neves 4, Ramos 5, Semedo 5, Jota 6, Nunes 5.
NAJVAŽNIJI DELOVI UTAKMICE
90+3′ – NAJBOLJA ŠANSA POLUVREMENA ZA PORTUGALIJU: Konseikao šutira malo preko gola. Jota pokušava da ga ubaci, ali ide malo dalje od daljeg stative. Nisam siguran kako je to ostalo napolju.
57′ – GOL! GRUZIJA 2-0 PORTUGAL: (Mikautadze) Mikautadze prilazi na ploču i hladno izvodi penal na Kostinu levu stranu. Golman ide u pravu stranu, ali je dobro uvučen u korner.
55′ – PENAL ZA GRUZIJU: Sudiji je rečeno da ode da proveri izazov Silve na Ločošvilija. Portugalski defanzivac dobija blagi kontakt sa igračem Gruzije i sudija pokazuje na tačku.
52′ – VELIKA ŠANSA ZA GRUZIJU: Lopta je povučena ka Mikautadzeu, koji je promašuje, ali je savršeno pala do Kvaratshelije u centar peterca, ali je on iskrivio svoje linije i udario je u naručje Koste.
2′ – GOL! GRUZIJA 1-0 PORTUGAL: (Kvaratshelija) Traljavo dodavanje Silve daje Gruziji loptu, a Kvaratsheilia je protrčao pre nego što je udarcem levom nogom uspeo da pogodi donji desni ugao.