Fudbal

Everton podnosi žalbu protiv oduzimanja bodova

nov 25, 2023

Nezavisna komisija je donela i nametnula Evertonu odbitak od 10 poena, zbog kršenja pravila o profitu i održivosti Premijer Lige; pre nego što je izgubio bodove, Everton je bio 14., osam poena iznad prva tri.

Očekuje se da će Everton podneti žalbu protiv odluke o oduzimanju 10 bodova Premijer lige, koju je u petak donela nezavisna komisija.

Klub je 17. novembra kažnjen zbog kršenja pravila o profitu i održivosti Premijer lige i ima 14 dana da uloži žalbu.

Nakon što žalba bude podneta, slučaj će razmatrati nezavisna komisija za žalbe, koja će uključivati drugačiji skup ljudi iz prvobitnog veća komisije.

Everton je saopštio da su “šokirani i razočarani” presudom i obećavaju da će se žaliti na istu.

Everton je rekao da su šokirani i razočarani presudom i obećali su da će se žaliti na nju.

“Oštrina i ozbiljnost izrečene sankcije nisu niti fer niti razuman odraz dostavljenih dokaza” saopštio je klub.

Odbitak bodova, koji je donela i momentalno nametnula nezavisna komisija, najveći je u istoriji Premijer lige što je gurnulo tim Šona Dajčesa u zonu ispadanja.

Sudeći po izjavi Premijer lige, Everton je tokom petodnevnog saslušanja priznao da je prekršio pravila o profitabilnosti i održivosti lige (PSR).

Komisija je utvrdila da je “obračun Evertona PSR-a za relevantni period rezultirao gubotkom od 124,5 miliona funti” , kako tvdi Premijer liga, što je premašilo granicu od 105 miliona funti, dozboljenu prema PSR-u.

Nakon što je za dlaku izbegao ispadanje u Chamionship prošle sezone, Everton je ove sezone – pre gubitnka bodova – bio 14. na tabeli, osam bodova ispred tri donja.

Samo tri kluba su do sada prošla oduzimanje bodova, u istoriji Premijer Lige. Midlzbrou su oduzeta tri boda zbog pada u meču protiv Blekburna 1996/97. sezone i Portmutu je oduzeto devet bodova nakon ulaska u administraciju u martu 2010. sezone. Totenhemu je oduzeto 12 bodova u sezoni 1994/95, zbog finansijske nepravilnosti počinjene nekoliko sezona ranije, ali je ta kazna smanjena na šest bodova da bi na kraju bila i ukinuta.